Výživa a zdraví - Eva Janoušková - Kompletní výživové a laktační poradenství

Výživa a zdraví

V této rubrice se zabývám jak složkami stravy, tak i efektem různých potravin na zdraví.

„Kuchyň je nejsložitější laboratoří na světě. Odtud můžete zabíjet či uzdravovat svého muže, učinit své dítě bystrým a inteligentním, milence vášnivým. Z kuchyně ovládáte svoji rodinu. Jde jen o to, abyste poznali vliv jednotlivých potravin a přípravy jídla.“ (Avelina Kushi)

 

V případě dotazů mne určitě neváhejte kontaktovat v nově otevřené online poradně, nebo mě kontaktujte přímo v kontaktním formuláři.

 


Čas dovolené je tu, velmi se těšíte, ale zároveň máte obavy, jak strava Al Inclusive zacvičí s Vaší postavou??  Pokud si dáte pozor a budete dodržovat jednoduché rady, není se čeho bát. I Al Inclusive stravování dokáže zajistit velmi zdravou volbu potravin a nápojů. Mít k dispozici jídlo po celý den může být pro dietáře velkým pomocníkem, zároveň však i zhoubou.…
Zdroj obrázků: www.aktin.cz Také vás trápí chutě na sladké a nevíte jak na ně? Zatočte s nimi jednou pro vždy! vím jak! Není to nic těžkého, jen je třeba vědět, JAK NA TO! :-)  Proč vlastně vzniká chuť na sladké?? Nejčastěji chutě vyvolává nevhodné a nevyvážené složení stravy . Ideálně by se tři hlavní jídla, potažmo i svačiny, měly skládat ze zdroje bílkovin, složených sacharidů a vlákniny ve formě zeleniny. Po konzumaci takto složené stravy je člověk dobře nasycen a také tento pocit déle vydrží!  Mimo to, chutě na sladké vyvolámá…
středa, 11 červenec 2012 01:54

Co se skrývá za pojmem cukrovka?

Diabetes Mellitus = Cukrovka Pojem, definice Diabetes mellitus (zkratka DM), česky úplavice cukrová, krátce cukrovka, je souhrnný název pro skupinu chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů. Základním rysem těchto onemocnění je hyperglykémie (nadměrná hladina cukru v krvi). Rozdělení Rozlišují se dva základní typy: diabetes I. typu a diabetes II. typu, které vznikají důsledkem absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu. Obě dvě nemoci mají podobné příznaky, ale…
čtvrtek, 29 srpen 2013 18:58

Hit podzimu - burčák

Více v článku zde:  http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/fenomen/lecivy-nelecivy-burcak_26854.html  
Pseudoobiloviny – netradiční součást základny potravinové pyramidy. CO jsou pseudoobiloviny? Na následujících řádcích si představíme prastaré a méně známé potraviny, které by však měly být pravidelnou součástí vyváženého jídelníčku. Řeč bude o POHANCE, AMARANTU a QUINOY (čti kinoi), tedy o zrninách ze skupiny pseudoobilovin neboli nepravých obilovin. Pseudoobiloviny jsou spolu s obilovinami řazeny do základny potravinové pyramidy, ale jejich konzumace je…
středa, 20 červenec 2016 10:00

Rozhovor "Proč nechce jíst?"

Rozhovor pro web www.promaminky.cz  Rozhovor k článku „Proč nechce jíst“   Otázka 1: Nejprve bych se ráda zeptala na častou otázku maminek: „Do kdy dětem stačí pouze kojení?“ a co, když ani po prvních narozeninách nechtějí nic jiného než mléko? Mgr. Eva Janoušková: Dle WHO/UNICEF (Světová zdravotnická organizace/ Dětský fond Organizace spojených národů) platí, že výlučné kojení je ideální a plnohodnotnou…
čtvrtek, 18 říjen 2012 18:19

Rychlý úvod do dětské výživy

Zdravý životní styl - všeobecně známé a velmi diskutované téma. Je to jen další moderní trend, způsob jak podpořit potravinářské řetězce a farmaceutické společnosti? Jak moc záleží na tom, zda jsou potraviny organické či ne a co to vlastně znamená? Kterým nemocem se dá předejít zdravou stravou a jak naše tělo funguje, když stravu zpracovává? Jak určité potraviny ovlivňují schopnost…
Rostlina STEVIE je 200 – 300 krát sladivější než běžný řepný cukr a navíc neobsahuje téměř žádnou energii! Stévia sladká je nazývána také jako sladký keř nebo medové lístky. O této rostlině se v poslední době hodně mluví, jelikož je další náhradou cukru pro diabetiky. Cení se jí kvůli jejím léčivým účinkům a hlavně právě kvůli vysoké sladivosti. Už nemusíte vyhazovat peníze za umělá sladidla, stévii si můžete vypěstovat přímo doma. Dostupná je také na internetu nebo v obchodech se zdravou výživou. Určitě vyzkoušejte, budete…
úterý, 10 červenec 2012 21:09

Základní složky stravy

Vyvážené stravování aneb optimální poměr živin ve stravě Základní živiny Jako základní živiny (makronutrienty, nositele energie) označujeme: Sacharidy (cukry), Bílkoviny (proteiny) Tuky (lipidy) Někdy také alkohol Vyvážená racionální strava by měla obsahovat 25-30% tuků, 55-60% sacharidů a 15-20% bílkovin. Některé potraviny obsahují hlavně sacharidy (např. pečivo), jiné zase spíše bílkoviny (např. krůtí maso) a jako čistý tuk můžeme označit např. olivový olej, sádlo…
úterý, 10 červenec 2012 19:37

Zdravě a chutně

Zdravá a dietní příprava pokrmů je jedním ze stavebních kamenů zdravého životního stylu Hned vedle zdravé volby potravin, pravidelného pohybu a dalších režimových opatření. Myslím, že nikoho nepřekvapí, že nejen na kvalitě potraviny, záleží také na vhodné kulinářské úpravě potraviny či pokrmu, které konzumujeme. Různé kulinářské úpravy různě zvyšují energetickou hodnotu základní suroviny.. Při respektování pravidel zdravého životního stylu je třeba se zaměřit mimo jiné na respektování základních pravidel při přípravě stravy. V kulinářské praxi je třeba zaměřit…
pátek, 26 září 2014 07:13

Zdravý pohyb střev a zažívání

Kroky ke zdravému zažívání a zdravé peristaltice střev Nepotlačujte pravideně nucení na stolici!! Podporujte zdravou střevní mikroflóru - především konzumací dostatku vlákniny ve stravě, konzumací probiotických kysaných mléčných výrobků, konzumací domácího kysaného zelí, omezováním junk food a fast food, pravidelnou životosprávou nebo také kvalitními preparáty s obsahem probiotik.  Pravidelně konzumujte potraviny bohaté na vlákninu - obsah vlákniny by měl být…